ceturtdiena, 2014. gada 7. augusts

Jāņa Ūdra grāmata "Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē”: "IKVIENAM, KURU INTERESĒ LATVIJAS VĒSTURE". _

Evija žilbe, http://evijaspasaule.wordpress.com/

Zvaigzne ABC, 2013, 240 lpp.
Lai arī cik interesanta un pārsteidzoša ir vēsture, to mācīties reizēm nemaz nav tik interesanti, sevišķi pusaudžiem, kam sauso faktu atstāsts vēstures grāmatās var likties diezgan garlaicīgs. Man pašai patīk palasīt vēstures grāmatas vai kādus vēsturiskos romānus un papildināt zināšanas šajā jomā. NesenZvaigzne ABC izdeva grāmatu “Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē” un, lai gan aprakstā tika minēts, ka grāmata paredzēta tīņiem un viņu vecākiem, tā ieinteresēja arī mani.
Negaisa laikā Meldra un Matīss, kā arī viņu vectēvs Jānis cītīgi darbojas pie saviem datoriem. Neviens neklausa vecmāmiņas aizrādījumam izslēgt datorus, jo ir taču jāpabeidz iesāktais. Bet tad pēkšņi notiek kāds starpgadījums. Vecaistēvs un mazbērni vairs neatrodas dzīvoklī, bet ir nonākuši kādā dīvainā vietā. Kur viņi atrodas? Kas šī par vietu un laiku? Kā lai tiek mājās? Noraizējušies ir ne tikai bērni, bet arī vectēvs, kurš pavisam drīz saprot, ka visi trīs ir nonākuši nesenā pagātnē.
Grāmatas galvenie varoņi ceļos cauri svarīgākajiem Latvijas vēstures posmiem, sākot no Latvijas Brīvības cīņām un tuvojoties mūsdienām. Man bija licies, ka vēsturnieki diezgan cieši turas pie faktiem, bet grāmatas autors nebaidās no fantāzijas lidojuma, tāpēc šoreiz vēstures iepazīšana būs diezgan aizraujoša. Grāmata ir sarakstīta saistošā un mūsdienīgā manierē un tieši tādēļ tā varētu patikt arī bērniem un jauniešiem. Bet to, ka tā domāta tikai jauniešiem, es gan negribētu apgalvot.
Sava ceļojuma laikā trijotnei izdodas pabūt daudzās latviešiem zināmās vietās, iesaistīties Latvijai svarīgos notikumos. Ceļojums sākas 1919. gada martā, Latvijas Brīvības cīņu laikā, kad ir kritis pulkvedis Kalpaks. Vēlāk grāmatas varoņi diskutēs ar Z. A. Meierovicu, tiksies ar latviešu leģionāriem, Valters Caps iepazīstinās bērnus ar „Minox”, bet Kārlis Irbītis ieinteresēs Matīsu, stāstot par lidmašīnām. Tā kā vectēvs Jānis labi pārzina vēsturē pieļautās kļūdas, visi trīs izlemj rīkoties un mēģināt nepieļaut šo kļūdu rašanos, tādējādi nedaudz pamainot vēsturi. Bet vai vispār ir iespējams mainīt vēstures notikumus un kādas sekas tas varētu atstāt uz mūsdienām?
„Patiesībā taču pagātnē neko nav iespējams izmainīt, mēs varam vien mācīties no pagātnes notikumiem un gudrāk veidot savu šodienu, savu un pēcnācēju nākotni.”
Jau pēc grāmatas vāciņa saprotams, ka tā ir diezgan mūsdienīga grāmata. Grāmatas iekšpusi rotā ļoti skaistas, senas fotogrāfijas, kurās ar montāžas palīdzību iesaistīti arī grāmatas varoņi. Kopumā man ļoti patika gan pati grāmata, gan šī ideja vispār. Mazliet neiederīgs visā šajā stāstā man likās suns Kenta, kurš arī piebiedrojās laika ceļojumam, bet grāmatā tika minēts tikai periodiski. Īsti neizpratu, kāda ir viņa nozīme, bet varbūt tā tikai mana problēma. Grāmata ir labs vēstures materiāls, kas palīdzēs jauniešiem saprast, ka Latvijas brīvība nav pašsaprotama lieta un, lai tiktu līdz mūsdienām, latviešu tautai ir bijis daudz jāpārcieš un daudz jāzaudē. Ceru, ka Jāņa Ūdra patriotiskais skatījums uzrunās arī grāmatas lasītājus. Grāmata ar laiku varētu kļūt par obligāto literatūru pamatskolā un domāju, ka to skolēni lasītu ļoti labprātīgi. “Meldras un Matīsa brīnumainais ceļojums” ir grāmata ikvienam, kuru interesē Latvijas vēsture. Atcerieties:
„.. vislielākais drauds Latvijai ir mūsu pašu vienaldzība pret savu valsti.”
Grāmatas autors man simpatizē un ir atstājis ļoti labu iespaidu. Iesaku noskatīties grāmatas atvēršanas svētkus raidījumā “Dzīvīte“.