svētdiena, 2019. gada 27. oktobris

„Sievietes Latvijas izcilo valstsvīru liktenī”.




„Vīrietis ir kā ceļinieks naktī, kurš dodas uz tālumā mirdzošu uguntiņu. Gaismu mājokļa logā, gaidošu sievieti durvīs....” -tā pieredzējušais rakstnieks, astoņu grāmatu autors Jānis Ūdris sāk stāstījumu par maz zināmu, pat noklusētu, taču ļoti būtisku aspektu Kārļa Ulmaņa, Zigfrīda Annas Meierovica un vairāku citu vēsturisku personību dzīvē. „Katram vīrietim, arī visvarenākajiem pasaules valdniekiem, līdzās bijusi sieviete. Sieviete - vīrieša gaisma, piepildījums. Bet dažkārt sieviete bijusi vientulības nesēja...”, rakstnieks saka, vēršoties pie auditorijas ar retorisku jautājumu: „Vai tā notika arī Kārļa Ulmaņa dzīvē?”
Uzvedumu kodolu veido fragmenti no Jāņa Ūdra vēsturiskajiem romāniem „Ulmanis. Lielā Kārļa testaments” un „Meierovics. Trīs Annas” ar autora komentāriem, atsedzot maz zināmus faktus pazīstamo valstsvīru mūžā un mudinot domāt par Latvijas sarežģītajām likteņgaitām.
Rakstnieks Jānis Ūdris savā uzvedumā pauž pārliecību, ka Latvijas kultūras dzīvē pārāk maz parādīta patriotisko sieviešu loma mūsu vēsturē.
Spilgts akcents uzvedumā ir Ingūnas Grīnbergas spēlētā mūzika. Gatavojoties uzvedumam, pazīstamā Rīgas Lutera draudzes ērģelniece un piāniste paudusi prieku par iespēju spēlēt spīvo vēju un spožo mūzikas talantu pilsētā.  Liepājā, kas mūsu jaunās valsts pirmajos mēnešos bija Latvijas otrā galvaspilsēta.



Uzvedums „Sievietes Latvijas izcilo valstsvīru liktenī” jau izpelnījies skatītāju atzinību Rīgas teātrī „HAMLETS” un, pēc Jūrmalas Latviešu biedrības uzaicinājuma, Aspazijas mājā Dubultos.                                                           





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru