svētdiena, 2017. gada 28. maijs

JĀŅA ŪDRA RADĪTAIS BRĪNUMS - grāmata pusaudžiem "Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē". Recenzija 03.03.2013- Didzis Kukainis.



Šajā ceļojumā cauri Latvijas vēstures notikumiem mēs esam aicināti ikviens - jauns, vecs, zinošs un ne tik zinošs... Manuprāt, šī grāmata iznāk laikā, kad mūsdienu Latvijas situācijā īpaši ir nepieciešama patiesa un aizraujoša vēstures notikumu skaidrošana. Jo šis laikmets, šis modernais un steidzīgais laikmets prasa savus upurus, bet, šajā gadījumā, tie nav slikti upuri - šī grāmata ir īss, bet, manuprāt, gana pilnīgs notikumu un vēsturisko faktu izklāsts, kādu ir nepieciešams pārvaldīt ikvienam, kam interesē Latvijas vēsture un notikumi, kas risinājušies mūsu dievzemītē - zemē, kurā un kura dzied, kā arī - kura ir Dieva svētīta, lai gan varbūt daudzi to neapzinās vai nevēlas apzināties. Bieži tam visam varbūt apakšā ir paslēpusies nezināšana par vēsturiskajiem notikumiem Latvijā un latviešiem svarīgiem notikumiem laikmetu griežos.

Izmantojot mūsdienu datorgrafikas iespējas, Jāņa Ūdra sarakstītā Latvijas vēstures grāmata "Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē" ir skaisti noformēta, kā arī ir piedomāts pie tā, lai tā būtu bērnu un jauniešu prātus un sirdis piesaistoša. Un mums par to vēsta jau pats grāmatas vāka noformējums, kurā attēlots planšetdators. Un tāds pats diezgan multimediāls noskaņojums ir ievērots visā grāmatas noformējumā - šķirot lappusi pēc lappuses, mēs varam līdzi iejusties vēstures notikumos. Protams, skeptiskāk un racionālāk noskaņotie varbūt brēks, ka nu vēstures grāmatas jāraksta "sausāk", taču es gribētu iebilst un teikt - mūsdienās, kad apkārt ir 21. gadsimts un cilvēkiem, it īpaši jauniešiem un bērniem, ir tik daudz, kas piesaista uzmanību, īpaši ir nepieciešams vēstures notikumu izklāsts, pasniegts, bagātīgi jo bagātīgi izmantojot mūsdienu datorgrafikas un multimediālas iespējas... Mēs nevaram pazaudēt sevi un savu vēsturi, pasniedzot to sausi un teorētiski, mums ir jādodas pie bērniem un jauniešiem viņus uzrunājošā veidā. Un tieši šādā formātā grāmatu ir izvēlējies rakstīt Jānis Ūdris, kurš ir arī autors citām vēstures grāmatām.


Ja arī Tu vēlies piedalīties ceļojumā, kas pat ir diezgan iespējams, kā mums grāmatas prologā vēsta profesors Buiķis, tad arī tev iesaku iepazīt līdz šim visinteresantāko vēstures grāmatu "Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē". Ar šīs grāmatas palīdzību ikviens bērns un ne tikai viņš, bet līdz ar viņu arī vecāki un vecvecāki, dosies interesantā un līdz šim varbūt vēl padziļināti neizpētītā vēsturiskā ceļojumā cauri Latvijas vēstures notikumiem laikmetu griežos!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru