trešdiena, 2014. gada 24. decembris

Jāņa Ūdra romāna "Meierovics.Trīs Annas" prezentācija: Mūsdienīgi pārsteigumi vēsturiskā kontekstā.






Meierovics. Trīs Annas. Mūsdienīgi pārsteigumi vēsturiskā kontekstā


Ainārs Ašaks, speciāli portālam Vipi.lv
Savdabīgs Latvijas Kara muzeja apmeklētības rekords Baltu vienības dienā tika uzstādīts vēsturiskā romāna "Meierovics. Trīs Annas" atvēršanas svētkos, kad lielajā zālē tika sanesti visi pieejamie krēsli, talkā tika ņemti arī dīvāniņi no vestibila, bet daļai viesu tomēr nācās savdabīgo programmu noskatīties, stāvot kājās.
Romāna autors Jānis Ūdris, atceroties Latvijas pirmā ārlietu ministra Z.A.Meierovica aizrautīgo dabu, prezentācijas scenārijā bija paredzējis virkni pārsteigumu, pats arī vadot neparasto uzvedumu. Pēc Ārlietu ministrijas ģenerālinspektora Induļa Bērziņa uzrunas bijušie ārlietu ministri Georgs Andrejevs un Ģirts Valdis Kristovskis tika aicināti uzdot jautājumus... pašam Z.A.Meierovicam. Prezentācijā dziedāja Vilņa Salaka kvartets, vīrišķīgi kontrastējot ar autora mūzu Iedvesmas un Iztēles graciozajām dejas improvizācijām. Mūzu lomā bija teicami iejutušās gleznotāja un dzejniece Sandra Sabīne Jaundāldere un Latvijas eksčempione mākslas vingrošanā, franču valodas un reiki speciāliste Rita Caune.
Prezentācijas viesi arī ar interesi aplūkoja foto ekspozīciju "Tēla studijas", kurā fotomākslinieki Irēna d`Torres-Fernandesa, Edmunds Glūdiņš un Ivars Krūmiņš bija rosinājuši rakstnieku Jāni Ūdri iejusties visdažādākajos tēlos. Pēc vēsturisko romānu autora atzinuma, foto sesijās viņš sajutis līdzību ar rakstīšanas procesu, kad nākas iejusties vēsturisko personu izjūtās, lai iespējami precīzāk atainotu viņu rīcības psiholoģisko motivāciju. Izstādei beidzoties mākslinieki konstatēja, ka kāds "nejauši paņēmis līdz" vienu no Edmunda Glūdiņa fotogrāfijām - kadru, kurā rakstnieks iemūžināts kopā bokseru puiku Edriku, ģimenes mīluli. "Nezinu, kurš no mums abiem bija izraisījis tik lielas simpātijas," nosmējās J.Ūdris, paužot cerību, ka šī fotogrāfija tagad ir kādas skaistas sievietes īpašumā.
Prezentācijas viesu vidū bija Latvijas un ārvalstu diplomāti, augstas militārpersonas un rakstnieki, kinorežisors Jānis Streičs un vairāki citi kino profesionāļi. Īpaši prieku autoram izraisīja viņa sirmā skolotāja Jāņa Pliķēna ierašanās meitas, pazīstamās žurnālistes Ilmas Zvirbules pavadībā un ziedu pušķis no pirmās klases audzinātājas Silvijas Bērtules.
Grāmatas atvēršanas svētki noslēdzās ar sadziedāšanos pie Brīvības pieminekļa, kurp autors, turpinot jau piecu iepriekšējo grāmatu prezentācijās izkoptu tradīciju, kopā ar dziedošajiem vīriem un kuplu pavadītāju pulku aiznesa saņemtos ziedus.